John Rutter - en protagonist for korkunst worldwide - foredlet gjennom 500 år i fenomenet Oxbridge

16/03/2025

Om himmelen var et sted, så speiler Cambridge de mest forlokkende forestillinger om et utopia som kan tenkes eller drømmes her på jord.

Mitt virkelige "åndsliv" fødtes ut av en lysstråle fra dette stedet - som jeg helt ut av intet ble rammet av - totalt uventet - og nærmest gjennomboret av noe jeg ikke hadde den ringeste anelse om - før den traff. Jeg var sjanseløs, musikken fylte hver nerve og pore - det var bare å gi seg hen. 

I min verden var fotball og skihopping det mest nærliggende å dyrke. Veggene på gutterommet var tapetsert av utklipp fra engelske fotballmagasiner. I dette litt "kulturfattige" landskapet traff "lysstrålen" meg midt i planeten - av engelske carols og Nine Lessons and Carols - med Nordstrand kirkekor og Terje Kvam engang tidlig på 70tallet. Det var sterk symbolikk i at dette fødtes ut av inkarnasjonens mysterium julenatt. Hvor i all verden kom dette fra - en parallell verden med 500års historie i fotballnasjonen England. For straks denne verden åpnet seg på vidt gap, så ville jeg vite hvor denne lysende kraften kom fra - og dermed stakk jeg hodet langt inn i Sareptas krukke - full av sødmefull sang fra det arkitektoniske mesterverket Kings College Chapel i Cambridge. Det kom korklanger ut av vinylstiften som vanskelig lot seg tro var sanne. Det tok noen år - men 1980 ble mitt første møte med universitetsbyen og denne honningkrukken av et mirakuløst sangelig kapell visitert.  


Jeg hadde greid å henge meg på studietur med kirkemusikk-lauget ved Norges musikkhøgskole - og en biltur ut av London på to hjul i svingene med Terje Kvam bak rattet - og de to læresveinane Svein Rustad og Svein Møller - og jeg gledeskaukende i baksetet. Det var den daglige Evensong kl. 17.30, og korets introitus var William Byrds Haec dies quam fecit Dominus. Oversatt: "Dette er dagen som Herren har gjort", and that made my day (and my Life) - det ble en kroppslig opplevelse og endelig høre denne klangen LIVE i rommet som jeg vanskelig kunne tro eksistere i virkeligheten. Sir Philip Ledger løftet musikken til uante høyder, og vintage Kings College under hans ledelse var diksjonen et fag i seg selv som smalt konsonater i veggene - så ingen skulle være i tvil om hva det handlet om. Tekst sunget og båret frem med en intensjon om at den skal høres og forstås - selv om du satt 60 meter unna koret. 

Philip Ledger
Philip Ledger

Cambridge 1980 med Terje Kvam

Psalm 130

Out of the deep have I called unto thee, O Lord:
Lord, hear my voice
O let thine ears consider well: the voice of my complaint
If thou, Lord, wilt be extreme to mark what is done amiss: O Lord, who may abide it?
For there is mercy with thee: therefore shalt thou be feared
I look for the Lord; my soul doth wait for him:
In his word is my trust
My soil fleeth unto the Lord:
Before the morning watch
I say, before the morning watch
O Israel, trust in the Lord, for with the Lord there is mercy:
And with him is plentеous redemption
And he shall rеdeem Israel: from all his sins


Kings, St John´s, Trinity, Clare...

Så skulle det gå årevis med gjentatte besøk hele 80 tallet - og allerede 1982 ble et semester investert i Cambridge og "First Certificate in English" og i Londons konsertliv og katedraler.

En måned med daglige evensongs i Kings College - og av og til i St Johns College - er avhengighets-dannende. De berømte collegene og korene lå på rekke og rad. Kings College, Clare College, Trinity College og St Johns College. Alle med berømte kor og sterke tradisjoner. I Clare College hadde jeg sangtimer, og kunne stå på timene og se rett ut mot fronten av Kings College Chapel. 

St Johns College Choir i Oslo

St John´s College sine herrestemmer ble innlosjert blant venner, det ble nattlig tur til Vigelandsparken med stemningsfull Close harmony - og herrene lyttet imponert på Take Six fra min røde peugeot
St John´s College sine herrestemmer ble innlosjert blant venner, det ble nattlig tur til Vigelandsparken med stemningsfull Close harmony - og herrene lyttet imponert på Take Six fra min røde peugeot

John Rutter og David Willcocks
John Rutter og David Willcocks

Det var her John Rutter herjet som musikalsk direktør samtidig med legendariske Sir David Willcocks i Kings College. De samarbeidet om flere bind av de berømte Carols for Choir. David var Johns mentor, og slik knytter disse - sammen med flere sterke musikalske personligheter - en sammenhengende 500års historie hvor korsangen er foredlet til noe som går utover det fineste i verdensarven. Det er en evig fornybar kraft som aldri går tom. Og jada - en fun fact til: jeg fikk sunget under David Willcocks ledelse - blant annet Thomas Tallis sitt magiske "Jeremias klagesanger" .......... denslags er risset inn i hukommelsen.


Eric Ericson

"Det råkade bli väldigt mycket Tyskland för min del under 50-talet, men jag hade varit i England så tidigt som 1949 och vikarierat som organist i Svenska kyrkan i London. Därifrån blev det oförglömliga vallfärder til King´s College i Cambridge, där jag fascinerades oerhört av deres evensongs och deras klangideal. Jag minns att jag funderade över hur jag själv skulle kunne använda detta, för det lät oerhört övertygande när de sjöng sina gamla engelska tonsättare, Byrd och Gibbons inte minst. Lite av imitation blev det nog så småningom, även om jag naturligtvis aldrig tänkte att vi skulle ta efter gossröstarnes klang. Vad jag försökte överföra var mycket av det språkliga, deras sätt att frasere och - inte minst - klarheten i den polyfona satsen."

- Eric Ericson

John Rutters musikalske røtter og grener vokser helt til Moss og verden forøvrig

What Sweeter Music Can We Bring


The Lord bless you and keep you
The Lord make His face to shine upon you
To shine upon you and be gracious
And be gracious unto you

The Lord bless you and keep you
The Lord lift up the light of
His countenance upon you
And give you peace, and give you peace
Amen

John Rutter, English composer and conductor, is associated with choral music throughout the world. His recordings with the Cambridge Singers (the professional chamber choir he set up in 1983) have reached a wide global audience, many of them featuring his own music in definitive versions. Among John's best-known choral works are Gloria, Requiem, Magnificat, Mass of the Children, and Visions, together with many church anthems, choral songs and Christmas carols.

John Rutters Requiem

Moss kammerkor

Solist: Frida Augusta Gudim

Sammensatt orkester

Dirigent: Fredrik André Olsen

Søndag 23. mars kl. 18.00 i Moss kirke

John Rutters Requiem – en hyllest til skjønnhet og håp

John Rutters Requiem er en av de mest gripende og elskede verkene innen moderne kirkemusikk. Komponert i 1985, fremstår det som en moderne tolkning av den tradisjonelle katolske dødsmesse, men med Rutters karakteristiske varme, melodiske rikdom og tilgjengelige stil. Verket er skrevet for kor, sopran-solist og et mindre kammerorkester, med muligheten for orgel som akkompagnement.

Rutters Requiem er kjent for sin sterke emosjonelle appell. Den balanserer mesterlig mellom kontemplativ ro og håpefullt lys. Musikken beveger seg fra det sørgmodige og ettertenksomme til det trøstende og løfterike, og skaper en dyp forbindelse mellom musikken og lytteren.


Til venstre St Johns College / Midten Trinity College / Høyre Kings College og til venstre for Kings Clare college
Til venstre St Johns College / Midten Trinity College / Høyre Kings College og til venstre for Kings Clare college