Brevet fra paven - til deg, oss og alle - og en gjennomgang av laster og dyder

Pave Frans – en stemme for menneskeverd og jorden
En stemme har stilnet som verden ikke har råd til at blir borte - det er slike stemmer som så sårt trengs i en verden av arroganse og kynisme. Verdensledere er fullstendig blottet for verdier pave Frans har holdt høyt hele veien. Likevel står de i kø for "å kaste glans" over hans gravferd - de som til de grader ble kritisert av paven helt til det siste.
Pave Frans kom fra den oppvakte og frigjørende teologien av det andre vatikankonsil og samlingen for latinamerikanske biskoper i Medellin i Colombia i 1968.
Tenk den første paven fra Latin-Amerika, som har helt siden starten gjort det klart at han ønsker å være en pave for de fattige, de marginaliserte og for vår felles jord. Med en ydmyk stil og et hjerte for rettferdighet har han flere ganger utfordret verdensledere til å ta ansvar for noen av de største utfordringene i vår tid.
I møte med den globale migrasjonskrisen har pave Frans understreket menneskeverdet til hver eneste flyktning og migrant. Han har besøkt flyktningleirer og sagt at migranter «ikke er tall, men personer». Han ber verdensledere om å vise medmenneskelighet, åpne hjertene – og i noen tilfeller også grensene – for de som flykter fra krig, fattigdom og klimaendringer.
Når det gjelder fred, er pave Frans en urokkelig forkjemper for dialog over konflikt. Han har snakket ut mot våpenhandel og militær opprustning, og han har oppfordret ledere til å velge forsoning og diplomati. I en verden preget av krig og uro, minner han stadig om at fred ikke bare er fravær av krig, men nærvær av rettferdighet.
Miljøet har også stått sentralt i pave Frans' budskap, særlig gjennom encyklikaen Laudato Si', hvor han omtaler jorden som "vårt felles hjem". Han utfordrer politiske og økonomiske makthavere til å ta klimaendringer på alvor og handle raskt og rettferdig. Han løfter fram at kampen for miljøet er nært knyttet til kampen for de fattigste, som rammes hardest av miljøødeleggelser.
Pave Frans' stemme er ofte en moralsk appell – en påminnelse om at politikk og makt må tjene menneskeheten og skaperverket. I en tid hvor verdensledere ofte lar økonomiske eller nasjonale interesser styre, minner han oss om et større ansvar – for hverandre og for fremtidige generasjoner. Han har vært hel ved tvers gjennom sin tjeneste som pave - ikke bare for katolikker, men som en ledende moralsk og etisk filosof og tenker for menneskeheten inn i det 21. århundre. Når vi ser hvordan han hylles fra alle lag av folk med ulik tros- og livssyn - så vet vi han blir stående som en av de største verdensledere gjennom tidene. Slik kan hans stemme forsterkes når han nå har gått ut av livet - fordi vi ser hans storhet enda større i ettertid. Så må vi håpe og be om at etterfølgeren følger etter i hans spor - AMEN!
Pave Francis har skrevet brev til deg. Og meg. Han ber oss ta ansvar for vår felles framtid, og mennesker fra hele verden deler budskapet.
I 2015 skrev pave Frans Laudato Si' (Brevet); et encyklikabrev om miljøkrisen til hver eneste person i verden. Noen år senere har fire stemmer som har gått uhørt i globale samtaler blitt invitert til en enestående dialog med paven.
En kilde fra Frans til Frans
Som parentes bemerket: "La det være klinkende klart" (som en tidligere norsk statsminister sa ofte og i mange sammenhenger) - Pave Frans sitt idol var Frans av Assisi. Det er så mye korresponderende tanker og verdier mellom "fransene" - og derfor viktig å ha litt facts om den gamle munken.
Frans av Assisi (1181 eller 1182–1226) var en italiensk munk og helgen som grunnla fransiskanerordenen. Han ble født som Giovanni di Pietro di Bernardone i byen Assisi, i en velstående kjøpmannsfamilie. I ungdommen levde han et liv i rikdom og glede, men etter en dramatisk sykdom og en åndelig oppvåkning valgte han å gi avkall på all sin rikdom for å leve i fattigdom og tjene Gud.
Frans var kjent for sin kjærlighet til naturen, dyr og mennesker. Han så Guds skapelse i alt levende, og han skal blant annet ha holdt prekener for fugler og temmet en vill ulv. Han levde enkelt, vandret rundt og forkynte fred, kjærlighet og nestekjærlighet.
I 1209 fikk han godkjenning fra paven til å starte sin egen orden, som senere ble kjent som fransiskanerne. Ordenen vokste raskt, og Frans ble et forbilde for mange som ønsket å leve et liv i ydmykhet og tjeneste.
Han ble helgenkåret i 1228, bare to år etter sin død, og regnes i dag som en av de mest elskede helgenene i den katolske kirken. Han er skytshelgen for dyr, miljø og Italia. Hans festdag feires 4. oktober.


I Moss har vi en vakker skulptur av Frans av Assisi, og den har nå kommet mer til sin rett langs pilegrimsleden opp fra Biblioteket og mot mossefossen og konvensjonsgården.
Ragnhild Butenschøn (1912-1992) var en av våre mest kjente skulptører. Hun var særlig kjent for sin kirkekunst, men har også formet livfulle portrettbyster og andre monumenter både i stort og lite format. Hun var også aktiv i kunstnerorganisasjonene og som skribent.
Som barn og ung var tegning og maling hennes store interesse. Naturinntrykk fra barndomshjemmene på Vettakollen og Storøen (Fornebu), senere Italia, Østerdalen og Ungarn, ble festet til skissebøker og lerret. Trær og fugler var yndede motiver som hun senere tok opp i sin kirkekunst.
Fra desember 2023 til mai 2024 holdt pave Frans en katekeseserie om laster og dyder.
Klikk deg inn på hver av tekstfeltene for mer dybde og innhold

Kilder: Den katolske kirke, Store Norske Leksikon, NRK, YouTube, AI - og eget hode.